Język: PL EN

Zastosowanie

KONTROLA WILGOTNOŚCI

Kontrola temperatury i wilgotności w szklarniach z wykorzystaniem systemów zamgławiających

Systemy zamgławiające znajdują zastosowanie w utrzymywaniu odpowiedniego klimatu wewnątrz szklarni niezależnie od wymiarów

 

Systemy zamgławiające pracujące z ciśnieniem 1000 PSI (70 Bar) zaprojektowane są do wytwarzania mgły o średnicy kropel mniejszej niż 5-10 mikronów, tak małe rozmiary pozwalają na dłuższe zawieszenie mgły wodnej w powietrzu.

Zwykle większość hodowców boryka się z problemem niskiej wilgotności oraz wysokiej temperatury. Poważne problemy pojawiają gdy wilgotność powietrza w szklarni spadnie poniżej 30%, powodując zwolnienie lub zatrzymanie procesu wzrostu roślin. W rzeczywistości wiele szklarni jest zamykanych podczas suchych letnich miesięcy do momentu aż temperatura otoczenia spadnie do preferowanego poziomu.

 

Niskie koszty budowy

Bardzo niskie koszty naszych systemów są istotnym aspektem w przypadku szklarni. Koszty zużywanej energii są niskie a urządzenia są proste w budowie i obsłudze. Wiele oferowanych przez nas zestawów występuje w wersjach „Zrób To Sam” opartych na gotowych elementach i szybkozłączkach. W ten sposób nasi klienci mają możliwość ograniczenia kosztów montażu instalacji i konserwacji urządzeń.

 

Korzyści

  • Zwiększenie ogólnej wydajności szklarni
  • Przyspieszenie wzrostu roślin
  • Utrzymanie stałych warunków klimatycznych (temperatura, wilgotność)
  • Mniejsze zużycie wody do podlewania
  • Instalacja jest przystosowania do obsługiwania środków chemicznych (nawozy, środki owadobójcze)
  • Prawidłowy mikroklimat w każdym sezonie
  • Redukcja potrzeby zacienienia szklarni

 

Kontrola wilgotności w winiarniach z zastosowaniem systemów zamgławiających

Poziom wilgotności pomiędzy 80% a 85% pozwala znacznie zmniejszyć straty.

Obniżenie parowania

Nasze systemy kontroli wilgotności rozwiązują w naturalny sposób wszystkie powyższe problemy poprzez regulację wilgotności w winiarni i utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Woda rozpylana jest przez system za pomocą specjalnie opatentowanych dysz zdolnych do wytwarzania drobnych kropli wody o średnicy mniejszej niż 5-10 mikronów. Krople są natychmiast absorbowane przez powietrze nie pozostawiając mokrych powierzchni.

 

Rezultaty są godne uwagi: beczki pozwalają na dłuższe użytkowanie przy zachowaniu jakości drewna, co umożliwia doskonalenie produkcji. Przedstawione rozwiązania pozwalają uzyskać zwrot z inwestycji w okresie paru miesięcy.

 

Kontrolery wilgotności

Dzięki specjalnym urządzeniom takim jak termostaty, higrostaty i zdalnie sterowane czasomierze możliwe jest utrzymanie pożądanych warunków klimatycznych otoczenia podczas całego dnia, niezależnie od warunków zewnętrznych.

 

Zalety

• Zwiększona ogólna produktywność

• Stały poziom wilgotności

• Eliminacja odwodnienia beczek

• Redukcja parowania wina

• Redukcja kosztów siły roboczej

• Stały poziom temperatury

• Atrakcyjna cenowo instalacja

Kontrola wilgotności powietrza w supermarketach

Świeże produkty dzięki systemom kontroli wilgotności

Omawiane systemy generują okresowo ultra drobną mgłę wodną bezpośrednio na produkcie, zwykle od 1 do 5 sekund co 10-15 minut. Ze względu na swoje wymiary drobne krople wody wyparowują nie zostawiając mokrych powierzchni, utrzymując wilgotność i chłód otoczenia, zmniejszając odwodnienie i utratę wagi produktu.

 

Utrata wagi: -95%          

zmniejszona utrata wody (dłuższa świeżość): -95%

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa w dużej mierze składa się z wody. Utrata świeżości postępuje głównie ze względu na szybkie odwodnienie produktu, na skutek parowania wody (wysoka temperatura otaczającego środowiska). Za pomocą systemów zamgławiających, właściwy stopień wilgotności powietrza przywraca optymalną wartości owoców i warzyw blokując proces odwadniania.

Ryby

Ryby są również narażone na utratę świeżości przez odwodnienie. W głównej mierze składają się one z wody - około 70%. Kontrola wilgotności oraz rozprzestrzeniania się odorów są głównymi zadaniami instalacji kontroli wilgotności powietrza.

 

Mięso

Niektóre rodzaje mięsa i wędlin ulegają odwodnieniu. Nasze systemy zamgławiające przywracają w naturalny sposób odpowiedni specyficzny mikroklimat, w celu zachowania świeżości i zdatności.  Systemy zamgławiające w prosty sposób mogą być zamontowane wewnątrz chłodni.

 

Zalety

• Zablokowanie procesów dehydratacji

• Zmniejszenie ubytku masy produktów

• Dłuższa świeżość

• Naturalne obniżenie temperatury

• Ułatwienie procesów dojrzewania niektórych rodzajów owoców

• Kontrola rozprzestrzeniania się odorów

Kontrola wilgotności w chłodniach przy użyciu systemów zamgławiających

Systemy te emitują ultra drobną mgłę wodną. Ze względu na swoje wymiary drobne krople wody wyparowują bez pozostawiania mokrych powierzchni, utrzymując wilgotność i chłód otoczenia, zmniejszając odwodnienie i utratę wagi produktu.

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa w dużej mierze składa się z wody. Utrata świeżości postępuje głównie ze względu na szybkie odwodnienie produktu, na skutek parowania wody (wysoka temperatura otaczającego środowiska). Za pomocą systemów zamgławiających, właściwy stopień wilgotności powietrza przywraca optymalną wartości owoców i warzyw blokując proces odwadniania.

Ryby

Ryby są również narażone na utratę świeżości przez odwodnienie. W głównej mierze składają się one z wody - około 70%. Kontrola wilgotności oraz rozprzestrzeniania się odorów są głównymi zadaniami instalacji kontroli wilgotności powietrza.

Mięso

Niektóre rodzaje mięsa i wędlin ulegają odwodnieniu. Nasze systemy zamgławiające przywracają w naturalny sposób odpowiedni specyficzny mikroklimat, w celu zachowania świeżości i zdatności.  Systemy zamgławiające w prosty sposób mogą być zamontowane wewnątrz chłodni.

Utrata wagi: -95%          

zmniejszona utrata wody (dłuższa świeżość): -95%

 

Zalety

• Zablokowanie procesów dehydratacji

• Zmniejszenie ubytku masy produktów

• Dłuższa świeżość

• Kontrola rozprzestrzeniania się odorów

 

Kontrola wilgotności w przemyśle włókienniczym przy użyciu systemów zamgławiających

American Institute of Textile Technology stwierdził, że zwiększenie wilgotności względnej wełny w zakresie od 60% do 70% w czasie przechowywania i przetwarzania, wykazuje 15% wzrost swojej elastyczności, przez co zmniejsza jej pękanie podczas przetwarzania. Regulacja poziomu wilgotności przy użyciu systemów zamgławiających powoduje wzrost wytrzymałość na rozciąganie wszystkich włókien naturalnych i usuwa ładunki elektrostatyczne.

Woda natryskiwana jest pod ciśnieniem za pomocą specjalnych opatentowanych dysz zdolnych do wytwarzania bardzo drobnych kropelek, mniejszych niż 10 mikronów, które są natychmiast absorbowane przez powietrze nie pozostawiając mokrych powierzchni. Wyniki są znaczące: niskie koszty instalacji i eksploatacji, natychmiastowo zwiększona wydajność.

Wilgotność a właściwości przędzy

Woda jest ważnym elementem wagi przędzy. Około 7% suchej masy bawełnianej to woda, w suchej  nitce syntetycznej przędzy takiej jak poliamid - 2-3%. Ciężar właściwy wełny składa się do 18% z wody.

Elektrostatyczność

Oczywistością w przemyśle włókienniczym jest wilgotność względna, a tym samym zawartość wilgoci w tkaninie, która odgrywa bardzo ważną rolę w redukcji elektrostatyki. Praktycznie wszystkie włókna tekstylne, gdy są całkowicie suche, mają bardzo wysokie właściwości elektrostatyczne. Jednakże, wzrost wilgotności względnej, zmniejsza to zjawisko.

Kontrola pyłów

Woda jest ważnym elementem wagi przędzy. Około 7% suchej masy bawełnianej to woda, w suchej  nitce syntetycznej przędzy takiej jak poliamid - 2-3%. Ciężar właściwy wełny składa się do 18% z wody.

 

Kontrolę zaleca się przy:

• Występowaniu niebezpieczeństwa zakażenia, suche nozdrza są bardzo wrażliwe

• Bólach głowy po lekkim odwodnieniu

• Zwiększonym parowaniu rozpuszczalników, farb i klejów

• Wysokim stężeniu pyłu w powietrzu

• Elektrostatyczności

 

Kontrola wilgotności w przemyśle papierniczym przy użyciu systemów zamgławiających

Produkcja papieru, przechowywanie i korzyści z kontroli warunków środowiskowych.

Kontrola wilgotności w miesiącach zimowych

Ogrzewanie budynku wraz z ciepłem wytwarzanym przez maszyny w miesiącach zimowych powoduje krytycznie niskie poziomy wilgotności. Prowadzi to do komplikacji w procesie produkcyjnym.

 

 

 

 

Zalety

• Usunięcie problemu elektrostatyczności

• Minimalizacja przestojów

• Redukcja zwijania się  i odkształceń

• Poprawa jakości procesu mechanicznego

• Poprawa elastyczności i stabilności

• Redukcji zapylenia

Kontrola wilgotności w przemyśle drzewnym przy użyciu systemów zamgławiających

Przetwórstwo drewna, przechowywanie i korzyści z kontroli warunków środowiskowych.

Poziom nawilżenia włókien drzewnych

Systemy zamgławiające utrzymują właściwą wilgotność wewnątrz włókien drzewnych i skutecznie ograniczają wiele problemów jakościowych, zapobiegając kurczeniu, obrzękom, deformacjom, podziałom i pęknięciom. Sytuacje te są spowodowane różnymi wartościami wilgotności, powodując problemy z dyfuzją lakieru, elektrostatycznością i zapyleniem.

 

 

 

Wilgotność względna powinna być utrzymywana pomiędzy wartościami 50-55%

Zalety

• Utrzymywanie stałych parametrów drewna

• Bardziej efektywny proces produkcyjny

• Wzrost szybkości przetwarzania

• Zwiększenie żywotności narzędzi

• Krótsze postoje produkcyjne

• Redukcja zapylenia

 

Kontrola wilgotności w przemyśle tytoniowym przy użyciu systemów zamgławiających

Systemy zamgławiające współpracują z higrostatami, czasomierzami elektronicznymi i czujnikami wilgotności. Wszystkie te urządzenia pozwalają utrzymać optymalne i jednorodne poziomy wilgotności, zapewniając lepsze wykorzystanie wody oraz zarządzanie jej poziomami w liściach tytoniu. Dzięki tym zabiegom poprawia się ostateczna jakość produktów. Nie ma potrzeby wykorzystywania generatorów parowych opalanych gazem lub sprężarek powietrza. Instalacja wymaga zasilania w wodę. Poziom wilgotności między 55% a 75%  oferuje lepszą jakości produktów przy minimalnych przestojach i odpadach poprodukcyjnych.

 

Wilgotność a właściwości tytoniu

Woda jest ważnym komponentem liści tytoniowych. Wilgotność względna na poziomie  55% do 75% przy 4 do 6 godzin pracy może być łatwo uzyskana, zapewniając nawilżanie liści na poziomie 16%.

Utrzymywanie stałego poziomu wilgotności

Tradycyjne systemy nawilżania nie są w stanie zapewnić jednorodnych warunki wilgotnościowych. Wiele razy spotkaliśmy się z problemem, niewystarczającego nawilżania, głównie dlatego, że pomieszczenie miało tylko jeden nawilżacz zapewniający ograniczony zasięg.

Wilgotność a przetwórstwo tytoniu

Typowe warunki środowiskowe wymagane dla etapów przetwarzania tytoniu to zwykle 20-24°C, 55-75% RH. Zalecane warunki przechowywania to 24°C, 70-75% wilgotności względnej. Tytoń reaguje w ciągu kilku godzin na zmiany temperatury i wilgotności. Liście tytoniu i papier to materiały higroskopijne, tracą wilgotność, gdy powietrze jest zbyt suche i gwałtownie ją nabierają przy bardzo wysokich poziomach wilgotności.

Wytwarzanie papierosów

Zbyt suche powietrze powoduje utratę wilgotności przez tytoń i papier, co pogarsza jego właściwości powodując kurczenie, kruchość i utratę masy.

 

Zalety

• Brak odwodnienia liści

• Liście nie tracą elastyczności, dzięki czemu łatwiej i szybciej mogą być przetwarzane

• Liście nie kruszą się zwiększając oszczędności

• Zmniejszenie prawdopodobieństwa zacięcia papieru na maszynach produkcyjnych

• Łatwość konfiguracji i konserwowania

• Jednolity poziom wilgotności

• Proste i niezawodne sterowniki RH

• Łatwa instalacja modułowa do małych i dużych magazynów

 

Kontrola wilgotności w teatrach i operach przy użyciu systemów zamgławiających

Suche powietrze w teatrze jest niekomfortowe dla muzyków, aktorów i widzów.

Komfort ogólny

Odpowiednia wilgotność powietrza sprawia, że środowisko staje się bardziej komfortowe i chroni drogi oddechowe. Aktorzy, wokaliści, tancerze i muzycy czują się lepiej w swoim miejscu pracy.

Odpowiedni poziom wilgotności

Stworzenie odpowiednich warunków to rygorystyczny proces. Dysze muszą być niewidoczne i należy unikać powstawania mokrych powierzchni. Ze względu iż każdy teatr jest wyjątkowy, pracujemy z menedżerami, aby utrzymać optymalny poziom wilgotności dla publiczności, wykonawców i patronów.

 

Utrzymanie prawidłowego poziomu wilgotności to rozwiązanie przy:

• Słabym i nieczystym głosie

• Suchym nosie, ustach i oczach, pieczeniu, podrażnieniu, bólu

• Wysokich stężeniach pyłu w powietrzu

• Utrzymywaniu prawidłowego poziomu nawilżenia drewnianej podłogi i mebli

Strona korzysta z plików cookie oraz innych analogicznych funkcjonalnie technologii służących do przechowywania danych. Brak zmiany ustawień przeglądarki w zakresie plików cookies, oznacza, że będą one zamieszczane na Twoim urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej . Polityce prywatności

Akceptuje ciasteczka